De eerste 200 pagina's lezen als een trein... daarna blijft dit boek steken. Waar wil de schrijver naartoe ? Ik vrees dat de film beter is dan het boek. Voor mij té Amerikaans, té road movie, té niets ... ik had er meer van verwacht.
Jack Kerouac maakte deel uit van de Beat Generation.
De Beat Generation was een naam voor een groep schrijvers. Er wordt gezegd dat hij de term bedacht heeft: Beat eerst naar aanleiding van het feit dat zij onderdrukt werden, en later om de term Beatific (gelukzalig) aan te duiden. Hun filosofie was die van ontdekkingsreizen en de aantrekkingskracht van het onbekende, het verbodene. Kerouac wilde het leven van de Amerikaanse reiziger vastleggen en ontwikkelde een spontane stijl van proza dat de essentie van beweging probeerde vast te leggen in een oneindige stroom rauwe gedachten en observaties. Zijn boek On the Road uit 1957 is hier het beste voorbeeld van. Hij schreef dit boek in minder dan 3 weken op een enorme rol papier van meer dan 40 meter lang.
dinsdag 31 juli 2012
zondag 29 juli 2012
"Weekend" by Andrew Haigh
gezien in Cartoons 23 juli 2012
Absolute aanrader !
Zo herkenbaar /
Zo gevoelig /
Zo mooi ...
Absolute aanrader !
Zo herkenbaar /
Zo gevoelig /
Zo mooi ...
vrijdag 20 juli 2012
Jacques Lacan (1901 - 1981)
De kracht van taal... Lacans therorie van de psychoanalyse.
Jacques Lacan, een franse psychoanalyticus die beroemd is geworden voor zijn zogenoemde 'terugkeer naar Freud'.
"Het onbewuste is gestructureerd zoals een taal."Zijn invloed is nog steeds te merken in literaire theorie, filmstudies, genderstudies en de psychologie.
In de voetsporen van Freud, maar veel belangrijker voor mij blijft zijn fundamentele kritiek op alle bewustzijnsfilosofie.
zonder Patrick M. had ik nooit kennis gemaakt met deze theorie.
" 't woord heeft het eerste en het laatste woord. Daartussen valt een ideaal aan scherven, planten zich reeksen generaties voort, wier eigenschappen ik moest overerven. " Gerrit Achterberg
'Laurence Anyways' Van Xavier Dolan
Ben fan van deze regisseur
(zie eerder)
Deze fantastische canadese filmmaker was nog maar net 20 toen zijn spraakmakende debuutfilm 'j'ai tué ma mère', waarin hij ook zelf de hoofdrol speelde, geselecteerd werd voor Cannes. Amper een jaar later zit zijn tweede langspeler 'Les Amours Imaginaires' opnieuw in Cannes.
Nu hebben we dus 'Laurance Anyways' (gezien in Cartoons 19-07-12)(met Melvil Poupaud en de geweldig expressieve Suzanne Clément). Eindelijk nog eens een eigenzinnige film helemaal zoals ik het graag heb : een onmogelijke relatie, vertraagde beelden en keiharde muziek. Voor mij was het Twee uur en veertig minuten genieten. Waarom zitten we maar met z'n tweeën in de zaal ? Te moeilijk ???
maandag 16 juli 2012
"Skoonheid" >< "Drive"
Diep droevig verhaal en naar mijn mening iets te 'kunstig' gemaakt. Ik werd moe van die trage, nietszeggende beelden. Tergend verhaal over trieste man. Niet echt een film om er thuis een gezellige zondagavond van te maken.
Ik ben er niet weg van.
Ik kan het niet laten om telkens twee DVD's mee te nemen van de videotheek. "Drive" (van Nicolas Winding met o.a. (knappe) Ryan Gosling)was die andere. Het valt me op bij het bekijken van de tweede keer (vorig jaar in cinema nu thuis in m'n luie zetel) dat de actie minder over komt, maar het harde geweld eens zo bruut is. Het fragment in de lift is één van de meetst ruwe beelden die ik ooit heb gezien... zondag onrustige nacht gehad ...
zondag 15 juli 2012
"le gamin au vélo" >< "Rundskop"
"Le gamin au vélo" van de broers Jean Pierre en Luc Dardenne, is tegengevallen. Zwak flauw verhaal en magere film. Ik had veel meer verwacht.
"Rundskop' van Micheal R. Roskam, had ik al in de cinema gezien, maar een jaar later blijft dit verhaal overeind. Genieten van Mathias Schoenaerts en eigenlijk nog meer van Jeroen Perceval. Enkel het einde en de rol van politie (Barbara Sarafian)halen het niveau van het geheel naar beneden.
"Rundskop' van Micheal R. Roskam, had ik al in de cinema gezien, maar een jaar later blijft dit verhaal overeind. Genieten van Mathias Schoenaerts en eigenlijk nog meer van Jeroen Perceval. Enkel het einde en de rol van politie (Barbara Sarafian)halen het niveau van het geheel naar beneden.
woensdag 11 juli 2012
"Park" Willem Claassen
Knappe kaft, knappe man... maar dan hebben we het gehad !
Nog nooit zo veel verkleinwoorden gelezen.
En dan dit stom verhaal over Willem zijn (ex) Marleen, zijn (tijdelijke) vlam Emine... en ga zo maar door.
Totaal saaie mensen zonder enig boeiend verhaal.
Toch maar blijven lezen in de hoop toch een spannende ontknoping te krijgen... niets is minder waar.
Lang geleden zo'n slecht boek gelezen.
Dit is tijdverspilling ! NIET lezen.
dinsdag 10 juli 2012
"A perdre la raison" by Joachim Lafosse
Belgische rauwheid met Niels Arestrup en Tahar Rahim.
Film zonder vooroordelen.
Je maakt je eigen verhaal van wat je ziet ... maar enorm hard. Slikken op het einde.
S P O T !!!
Ivan Böszörményi-Nagy
Iván Böszörményi-Nagy (Boedapest, 19 mei 1920 - Glenside (Pennsylvania), 28 januari 2007) was een Hongaars-Amerikaanse psychiater en psychotherapeut en nog steeds mijn grote voorbeeld. Fundamenteel voor mijn contextuele, sytemische kijk op het leven.
maandag 9 juli 2012
"de man zonder ziekte" van Arnon Grunberg
Boek gekregen voor m'n verjaardag. Even laten broeden, maar duidelijk in het zicht laten liggen en uiteindelijk met veel plezier gelezen tijdens mijn fantastische vakantie bij mijn zusje in Soverato (Reggio Calabria). Wat kan die man schrijven. Wat een verhaal. Ik blijf fan van Grunberg. Dit boek is dan ook zeker een aanrader ! Helemaal op het einde is het dan toch wel een beetje verschieten. Arnon : ik blijf je lezen !
Abonneren op:
Posts (Atom)