zondag 24 maart 2013

'De profeten in de Eeuwighiedsfjord' Kim Leine

De profeten in de EeuwigheidsfjordKopenhagen aan het einde van de 18e eeuw (1785 en 1815, de tijd van de Franse Revolutie). De Noor Morten Pedersen, jongste uit een nest van 7 kinderen van wie hij en zijn zus Kirstine de enige overlevenden zijn, wordt door zijn vader naar de Deense hoofdstad gestuurd om theologie te gaan studeren. Morten volgt braaf de saaie lessen en raakt gefasineerd door het werkelijke leven, de hoeren, het verkeer in de stad en de stromen afval die door de straten lopen. In zijn gulzigheid naar het leven is hij geobsedeerd geraakt door een uitspraak van Jean-Jacques Rousseau : 'De mens is vrij geboren, maar overal ligt hij in de boeien'.
Hij verlaat zijn vrouw Abelone en gaat als missionaris werken in Groenland. In de onherbergzame Eeuwigheidsfjord ontmoet hij Habakuk en Maria Magdalena, twee bekeerde Groenlanders die er rotsvast van overtuigd zijn dat Jezus rechtstreeks tot hen spreekt.
Vooral in de beschijvingen is Leine sterk. Hij laat de ellende van de late achttiende eeuw in Groenland tot leven komen. Uit alle zinnen walmt de smerigheid, schimmel, vocht, luizen en de stank van urine. Uiteindelijk komt de rusteloze Falck na al zijn reizen toch tot zijn waarheid : "We hebben allemaal iets wat we ontvluchten, maar vroeg of laat moeten we terugkeren".
Ik kan mij inbeelden dat deze 'profeten in de Eeuwigheidsfjord' voor de Denen is wat 'Congo' (David Van Reybrouck) voor de Belgen was. Het boek leest niet altijd even vlot, maar je krijgt een helder beeld van de rijke Deense geschiedenis uit de achtiende eeuw. Ik moet ook terugdenken aan de film 'En kongelig affaere' van Nikolaj Arcel (SPOT BLOG 21 september 2012) over de zwakzinnige koning Christian VII.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten