woensdag 8 oktober 2014

'Liefde een onmogelijk verlangen' Dirk De Wachter

Ondanks de zeer ongemakkelijke kaft en de vervelende lay-out is dit dunne boek een absolute aanrader. Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven.
Met een eenvoudige logica beschrijft De Wachter zijn kijk op de liefde. Het boekt raakt me in zijn eerlijke eenvoud. Hij durft een aantal evidenties aan te kaarten zoals 'de obsessie van het geluk' of 'het pleidooi om ongelukkig te zijn'. Eindelijk durft hier er nog eens iemand zich uitspreken over de kracht van een monogame relatie, maar ook over de moeilijkheden hierrond. Ik kan hem ook helemaal volgen in zijn oordeel en mening over de snelheid en efficiëntiedrang binnen de hulpverlening/therapie. Alles moet snel gaan en problemen dienen gedragsmatig te worden opgelost. Niet dus volgens De Wachter. Hij is geen voorstander van de commercialisering rond 'mindfulness denken' maar wil mensen laten in hun gevoel (depressie, ongelukkig zijn ...). Ik herken hier sterk de ACT theorie, waar ik zelf geruime tijd fan van geworden ben.
Het boek leest vlot, de foto's zijn goed gekozen enkel de poëzie en vele verwijzingen naar song teksten zijn er voor mij te veel aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten