maandag 18 februari 2013

'The New Authority' Haim Omer

'Nieuwe Autoriteit' is voor mij het vervolg op 'Non violent Resistance' (geweldloos verzet in gezinnen). 
(Zie ook Blog SPOT 27 november.)

De afgelopen decennia heeft het gezag van ouders en leraren enorm aan kracht ingeboet. Aurtoriteit gebaseerd op intimidatie en blinde gehoorzaamheid is inderdaad niet meer van deze tijd. Helaas is er sindsdien ook sprake van een dramatische stijging van opstandig en gewelddadig gedrag onder kinderen en tieners. Er lijkt dus een sterke behoefte te zijn aan een opvoedingshouding die past binnen een vrije en pluralistische maatschappij. Haim Omer geeft mij duidelijke antwoorden en alternatieven.
 In deze nieuwe aurtoriteit biedt Haim Omer een denkkader voor een baanbrekende nieuwe vorm van autoriteit. Omer, hoogleraar psychologie in Tel Aviv, is reeds jaren internationaal bekend door zijn werk over geweldloos verzet. In dit boek maakt hij de stap naar een algehele opvoedingsstijl die toepasbaar is in de thuissituatie, op school en de samenleving. Het begrip waakzame zorg is daarbij een belangrijk element waarin hij op heldere wijze structurele gezinstherapie met hechtingstheorie combineert.

Het leest allemaal heel vlot. Er staan voldoende en duidelijke voorbeelden in vanuit de praktijk. Binnen de voorziening, waarvoor ik werk, is het verplichte literatuur. Binnenkort gaan we op basis van dit boek samen met een aantal gezinsbegeleiders in debat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten