donderdag 1 mei 2014

'Eastern Boys' Robin Campillo

Aangenaam verrast met deze Franse film 'Eastern Boys' van Robin Campillo, naar een scenario van Laurent Cantet (Entre les murs). Het gaat over een groep jonge Oost-Europese illegalen in Parijs. Het is een verzorgde film verdeeld in originele hoofdstukken en is zowel een liefdesverhaal als thriller.
 
In 'Hare majesteit de straat' observeren we het dagelijks doen en laten van die bende vanop afstand, in en rond de Gare du Nord op zoek naar betalende gay seks. De afstand die de camera neemt geeft een bevreemd effect vanuit die drukke stationshal, en het werkt. 
We volgen een welgestelde vijftiger, keurig in maatpak (Daniel) die discreet contact maakt met Marek, een van de vele Oost Europese jongens die zich aanbieden rond het Parijse Gare du Nord. Voor 50euro wil hij 'het' doen bij Daniel thuis.

Gauw komen we in het tweede hoofdstuk 'Dat feest waaruit ik niet kan ontsnappen'. Het geef een bijzonder gespannen sfeer weer waar de bende op een erg originele manier toeslaat.

En zo gaat deze film maar verder. Telkens weer slaat elk hoofdstuk een andere toon aan dan het vorige, de kijker wordt steeds verrast en op een ander been gezet.

Maar we volgen voornamelijk de twee mannen. Het start met het afschuwelijke feest waar ook Marek op aanwezig is. Even later komt hij terug aanbellen bij Daniel en volgt een lege gevoelloze betaal-seks-scene. Maar Marek blijft komen en er ontstaat een andere band tussen deze twee mannen. Stilaan zie je hen meer genieten. Nog verder in de film neemt Daniel op een warme manier afstand van Marek. Er volgt een vader >< zoon relatie. Mooi en warm in beeld gebracht. Ontroerend, sterke film en absolute aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten