vrijdag 10 mei 2013

'Naïef. Super.' Erlend Loe

Jawel, ik ben fan geworden van deze Noorse schrijver Erlend Loe. Na de ontdekking van 'Doppler' (zie SPOT blog zondag 28 april '13) direct op zoek gegaan naar andere boeken van hem. Met "Naïef. Super." is de grote internationale doorbraak van Loe begonnen. Als je iets van Loe gelezen hebt, wil je alles van hem lezen.  
De Hoofdpersoon in "Naïef. Super." verliest op zijn vijfentwintigste verjaardag niet alleen een spel croquet van zijn oudere broer, hij verliest ook de zin in het leven. Alle overbodige kennis die hij in de loop van zijn bestaan heeft vergaard, zit hem plotseling danig in de weg. Hij wil terug naar het nulpunt. Met een rode plastic bal, een speelgoed-timmer-set en het aanleggen van lijstjes als hulpmiddelen probeert hij weer grip op zijn bestaan te krijgen.
Het is een sterk filosofisch boek en de autistische trekken van de schrijver komen nu helemaal in beeld door al de opsommingen en lijsten. Het boek is een opeenvolging van absurditeiten, geschreven in een kale stijl waarin geen woord teveel staat.  
'Doppler' was sterker als verhaal. Deze "Naïef. Super." blijft hangen en leest als een trein. Zeker weer een aanrader !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten