dinsdag 11 november 2014

'il nero e l'argento' Paolo Giordano

Een kort, vreemd en afstandelijk verhaal over de verhoudingen binnen een jong gezin na het overlijden van de huishoudster. Ook al is het een dun boek, het duurt even vooraleer ik in de bevreemdende sfeer zit van dit kleine gezin en deze speciale dame.
De zwangerschap van Nora verloopt niet zoals ze wensen. Haar man haalt 'Signora A' in huis om voor Nora te zorgen. Signora A. (later herdoopt tot Babette) is fantastisch. Als hun zoon Emanuele er is, blijft ze als nanny.
En dan valt Signora A. weg. Ze wordt ziek en gaat dood. Het gezin gaat hieraan ten onder. De aftakeling van Signora A. is afschuwelijk.

 Giordano schrijft een psychologische roman met een bepaalde koude afstandelijkheid die voor mij verwarrend is. De sfeer is beklijvend en ik blijf na het lezen van dit verhaal met een vreemd gevoel achter. De volgende dagen zal deze sfeer nog even blijven hangen vrees ik. Goed boek, knap geschreven.

"We hoeven niet meer te doen alsof, de dood was er al, samen met ons, hij nam de lege helft van het bed in, maar wachtte rustig af..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten