('Hulpverlening en mannen' Interactie-Academie dinsdag 04 november.)
Van Cliënten wordt verwacht dat ze spreken over gevoelens en kwetsbaarheden. En, dat ze ervaringen van falen, onmacht, controle verlies kunnen bespreken. Maar, in het praten met en over mannen botsen we op impliciete mannelijkheidsopvattingen. Die kunnen haaks staan op gebruikelijke vrouwelijkheidsopvattingen en op expliciete verwachtingen over de rol van hulpvrager in het bijzonder.
Luc Van den Berge heeft me kunnen inspireren over herkenbare mannelijkheidsopvattingen in onze samenleving en cultuur. Mannelijkheid kan staan voor : 'alles kunnen', 'alles op je eentje voorzien en overzien'. Mannelijkheid kan staan voor 'je eigen boontjes doppen', 'geen zwakkeling zijn', 'niet zeuren'. Rationaliteit en feitelijkheid worden verwacht. De 'Nieuwe' man weet dit alles dan weer vanzelfsprekend te combineren met 'inlevende en attente zorgzaamheid' voor anderen. Deze en impliciete opvattingen kunnen een hulpverleningsgesprek ongunstig beïnvloeden.
Het geheel werd bekeken vanuit een systeemtheoretische invalshoek :
- Trachten binnenkanten en buitenkanten van mensen te begrijpen binnen samenhangen (contextualiseren).
- Trachten niet over te doen wat anderen al deden en wat niet helpend was (principe van de niet-herhaling).
- Zoeken naar tussenkomsten die een direct effect hebben op het zelfwaarde gevoel en het besef van welzijn.
- Stil staan bij dingen die goed lopen.
- Streven naar erkenningservaringen op vlak van benadeling en inzet. Problematiek hangt vaak samen met negaties van inzet en benadeling.
- Proberen te onthouden dat mensen aan anderen binnenkanten en buitenkanten toeschrijven die deze niet noodzakelijk ook aan zichzelf toeschrijven. Dit is een bron van soms existentiële misverstanden met zeer nadelige gevolgen voor besef van welzijn. Het is ook een valkuil voor de hulpverlener.
Ik neem ook een aantal krachtige uitspraken van hem mee :
"Mannen dagen op in de wereld van vrouwen."
"Mannen zijn kansarm in de hulpverlening."
"Gedrag stopt als je het opmerkt." (>< gedragstherapie)
"Therapie moet niet prettig zijn, wel ondersteunend."
"Vaders werken in opdracht van moeders. Moeders moeten instructies geven."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten