dinsdag 17 juni 2014

Mindfulness is toch meer dan new age

Vanmorgen verhelderend en bevestigend artikel in DE MORGEN (dinsdag 17 juni p. 6) van Barbara Debusschere.

"Mindfulness is toch meer dan new age." Moderne vorm van meditatie werkt echt bij angst en depressie.
Mindfulness, de moderne zus van meditatie, is haar new age-imago kwijt. Nieuw onderzoek met hersenscans toont wel degelijk het nut van de techniek. Zo verrassend is het dus niet dat yups in de Londense City en zakenlui in Silicon Valley zich op de methode storten.
'Houdt de 4000 gedachten die je per dag hebt onder controle', 'verlaagt je bloeddruk', 'helpt je tijd beter indelen', bestrijdt depressie'.
Wie Mindfulness door een zoekrobot draait, krijgt een lawine aan aangename effecten die je met mediatietechniek zou kunnen bereiken. De verwesterde variant van het boeddhistische zen verovert al een paar jaar Europa en de VS, en dat in de meest uiteenlopende sectoren en varianten. Mindful eten, opvoeden, werken, lesgeven, er bestaan boeken over en cursussen voor.
Kort samengevat leer je je aandacht op één moment of punt richten en vanop afstand en neutraal naar je gedachten en emoties te kijken.
Time Magazine zette onlangs 'The Mindful Revolution' op de cover en Financial Times heeft het over een 'stille revolutie' in The City.
Bankiers, fondsenmanagers, de professionele dienstensector en de gezondheidszorg omarmen mindfulness omdat het hen leert rationeel in plaats van emotioneel te reageren. 
"Wie de techniek toepast maakt beter gebruik van de 'hogere' functies van het brein en kan de 'lagere' meer onder controle houden", zegt onderzoeker Adrienne Raren (University of Pittsburh) in Scientifc American.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten