dinsdag 20 augustus 2013

Functionele Familie Therapeut

Na twee intensieve opleidingsjaren mag ik mij nu dus een "Functionele Familie Therapeut" noemen. Tot april 2014 blijf ik nog onder Amerikaanse supervisie, vanaf dan zal ik het zelf moeten waarmaken.
Deze Amerikaanse functionele gezinstherapie is evidence- based en werd opgericht door o.a. Dr. Jim Alexander in de jaren '70, als alternatief op individueel gerichte interventies bij jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Het is een systeemgeoriƫnteerde therapie die preventief en behandelend kan gebruikt worden bij jongeren (11 tot 18jaar) met gedragsproblemen en hun gezinnen.
Hoofddoel is het vergroten van vaardigheden met betrekking tot communicatie, probleemoplossing, conflicthantering en het versterken van ondersteuning vanuit de omgeving.
Systeemtheoretische, leertheoretische en cognitief-gedragstherapeutische principes en technieken vormen het kader van waaruit F.F.T. vertrekt.

De therapie is van korte duur. Het aantal sessies varieert en spreidt zich over drie tot zes maanden.

De F.F.T. kent drie fasen :
1. de verbindings- en motivatiefase
2. de gedragsveranderingsfase
3. de generalisatiefase

Mijn huidige werkgever heeft me de kans gegeven deze dure opleiding te laten volgen. Nu heb ik ook de garantie gekregen om me voortaan nog enkel te focussen en verder te specialiseren in deze gezinstherapie. Een mogelijke 'Burn-out' virus aanval, hoef ik voorlopig niet te vrezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten