donderdag 10 oktober 2013

'De Liefde' van Jonas Gardell

LiefdeOntroerend en soms ook wel historisch boek 'De liefde, Een verhaal van liefde, ziekte en dood' van de Zweedse succesauteur en stand-up comedian Jonas Gardell.
Na een artikel in de Standaard heb ik me dit eerste deel meteen aangeschaft. (Het tweede en derde deel zullen begin volgend jaar uitkomen.) De Schrijver neemt je mee in de tijd, de jaren tachtig, over de opkomst van de homoscene en de eerste aidsslachtoffers. De eerste keer dat ik een boek lees die dit thema uitrafelt en in zijn tijd verduidelijkt.
Het mooie verhaal over de ontmoeting tussen Rasmus en Benjamin leest eenvoudig en is gemakkelijk. Beiden wonen ze al enkele maanden in Stockholm en hoewel ze veel hebben moeten opgeven en achterlaten, genieten ze nu met volle teugen van hun vrijheid en van elkaar. Heel herkenbaar verhaal ook over het al dan niet deelnemen aan het jaarlijkse 'familie'-kerstfeest. Best wel confronterend ook hoe je weet dat Rasmus zich laat besmetten zonder het zelf door te hebben.  
Het geeft een goed beeld hoe in de jaren tachtig hier in Europa de homo gemeenschap zich begint te profileren. Ik kijk gespannen uit naar deel twee en drie. Aanrader voor de liefhebbers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten