vrijdag 7 februari 2014

'Dallas Buyers Club' Jean-Marc Vallée

Ik wist wel dat Jean-Marc Vallée sterk werk kan afleveren (denk maar aan 'CRAZY'), maar deze 'Dallas Buyers Club' overtreft alles.

I N D R U K W E K K E N D

Dit schitterende document is gebaseerd op het waargebeurde verhaal rond Ron Woodroof, stoere elektricien, drugsgebruiker, vrouwenversierder en homofoob die in 1986 de diagnose hiv en aids gesteld kreeg en nog slechts dertig dagen te leven zou hebben. Hij begon het medicijn Retrovir AZT in te nemen, de enige legale drug die op dat moment in Amerika verkrijgbaar was, maar dit bracht hem oog in oog met de dood. Om te overleven smokkelde hij allerlei alternatieve medicijnen vanuit de hele wereld de Verenigde Staten in. Lotgenoten kwamen ook bij hem terecht, en samen met dokter Eve Saks en lotgenoot Rayon vormde hij onbedoeld de Dallas Buyers club. Zij waren de eersten die betalende patiënten voorzagen van deze in Amerika illegale medicatie. De FDA (Food and Drugs Administration) en de grote farmaceuten gingen al snel de strijd met hen aan. Ron Woodroof zou pas 2557 dagen na zijn diagnose sterven.

Straf verhaal maar vooral indrukwekkende vertolking door Matthew McConaughey en Jared Leto. De manier waarop zij beiden, elk op hun eigen manier hun rol neerzetten is nooit gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten