zondag 31 augustus 2014

'De barbaren' Alessandro Baricco

Fascinerend boek en originele kijk op de culturele verloedering van onze maatschappij. Baricco verpersoonlijkt deze verloedering door te spreken over 'De barbaren'. Origineel, maar leest niet altijd even gemakkelijk.
Eigenlijk is dit boek een essay, het is een samenbundeling van uiteenlopende artikelen die Baricco schreef voor de Italiaanse krant La Repubblica.

 "Is er in de moderne tijd nog wel plaats voor bezieling ?"

Volgens Baricco gaat onze cultuur niet ten onder, maar bevindt zich in een overgangsfase. In dit boek komen allerhande verschillende maatschappelijk evidente thema's aan bod. Origineel bijvoorbeeld het stuk over wijn.  De Franse en Italiaanse wijnboeren haalden hun neus op voor die wijn zonder ziel of geschiedenis, gemaakt met dank aan technologie (zonder airco zou er geen sprake geweest zijn van Californische wijnen) en met het oog op grote winsten. Maar intussen drinken we allemaal 'wereldwijnen' die zeker niet moeten onderdoen voor de Europese.

Cultuur is Google of Hollywood geworden : een ervaring van snelle prikkels. Is dat erg ? Baricco verzet zich vooral tegen de culturele elite die lui en vermoeid is geworden. Het is een mooi boek dat vooral veel vragen oproept. Met dank aan Vincent voor deze boekentip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten