zondag 28 april 2013

"Doppler" Erlend Loe

Eindelijk nog eens een zalig goedgeschreven boek deze 'Dopller' van de Noorse schrijver Erlend Loe.
Wanneer het hoofdpersonage valt met zijn fiets in het bos, ligt hij in het gras te mijmeren : 'eigenlijk is het hier wel fijn en rustig'. Doppler, houdt niet van mensen. 'Ik hou niet van wat ze doen, Niet van wat ze zijn. En niet van wat ze zeggen'.

Doppler gaat wonen in het bos. Hij schiet een eland, die moeder blijkt te zijn, en adopteert het elandkind dat achterblijft en noemt hem Bongo.
Hij sluit een deal met de eigenaar van een supermarkt om elandvlees tegen halfvolle melk te ruilen omdat hij absoluut niet buiten melk kan. Uiteindelijk komt zijn vrouw hem een aantal keer bezoeken, maar hij blijft in zijn bos.

Dit komische verhaal steekt de draak met niet alleen de moderne consumtiemaatschappij, maar ook met TV-programma's, goeroe's en alternatieve bewegingen die festivals organiseren. Het is niet zozeer een 'terug-naar-de-natuur' roman maar meer een 'weg-van-de-mens' verhaal. Het is bijna geschreven als een sprookje : simpel, rechttoe en rechtaan. En net als bij een sprookje heeft het een boodschap.
Heerlijk boek dat ik iedereen wil aanraden !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten