zaterdag 27 april 2013

Dr. Peter Jakob : NVR

Gisteren aan de lippen gehangen van Dr. Peter Jakob, Consultant Clinical Psychologist. Hij kwam een ganse dag praten vanuit : "Hearing the silent voices of distress. Reconciliation work and child focus in NVR". (Werken met gewelddadig en (zelf)destructief gedrag van kinderen en jongeren)
Deze man, met een hoog Woody Allen gehalte, kan het nogal uitleggen.
Boeiend om hem vanuit het 'Geweldloos verzet' (of NonViolent Resistance NVR) te horen praten en kaderen.

Peter Jakob is klinisch psycholoog en gezinstherapeut. Hij werkt zowel met kinderen als met volwassenen en gezinnen in ernstige traumatische, misbruik en mishandelingsituaties. Hij is ook bekend voor zijn bijdrage tot 'resource based trauma therapy'. Peter introduceerde Non Violent Resistance in Groot-Brittannië en is directeur van het NVR-opleidingscentrum, PartnerschipProject. Peter heeft verschillende publicaties over Non Violent Resitance op zijn naam en geeft workschops in England en daar buiten. Gisteren dus in Wilrijk.

Non Violent Resistance (NVR) krijgt steeds meer bekendheid. Het is een benadering waarin geweld of zelfdestructief gedrag van kinderen en jongeren het gezinsleven en de familierelaties domineren. De methodieken van 'geweldloos verzet' steunen ouders (en andere zorgfiguren) om hun gevoelens van hulpeloosheid te overwinnen en weer aanwezig te zijn in het leven van hun kinderen.

Net zoals andere jonge mensen hebben kinderen of jongeren met agressief gedrag behoefte aan ondersteuning. Helaas wordt de zorgdialoog tussen ouder, of opvoeder, of begeleider ... en kind vaak het zwijgen opgelegd door agressieve en kwetsende uitbarstingen. Vanuit zijn ervaring met mulitproblem families en pleegkinderen integreerde Peter Jakob het kindgericht werken met non violent resistance. Hij combineert daarmee een focus op ouders/opvoeders met een focus op het kind. Zijn benadering stimuleert een zorgende dialoog, waarmee ouders en andere betrokkenen zich opnieuw kunnen verbinden met het kind.

Tijdens de studiedag gisteren illustreerde Peter Jakob hoe ouders en relevante betrokkenen (weer) in beweging kunnen komen : van machteloosheid naar een positie waarin ze zich tegen geweld, destructiviteit en automutilatie kunnen verweren. Een positie die hen helpt om weer zorgend te zijn.

De studiedag was in organisatie van het Interactie - Academie.
 
Deze man blijf ik volgen. Als afsluiter één van zijn uitspraken : "People are not Nice !".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten