donderdag 20 december 2012

'Le miroir égaré' Francoise Sagan

De verloren spiegelFrancoise Sagan (1935) veroverde op haar negentiende de wereld met 'Bonjour tristesse'. Sinds dat overrompelende debuut vergastte de Franse schrijfster, die de existentialistische levensvisie binnen ieders bereik bracht, haar lezers op talloze romans. Ik heb er al veel gelezen en ze blijven allemaal de moeite. Ook deze 'De Verloren spiegel'.
"In het Parijse theraterwereldje zijn cynisme en oppervlakkigheid troef. Liefde en intellectuele eerlijkheid zijn er nauwelijks van tel, al roeien een paar eenzame enkelingen tegen de stroom op. Deze onkreukbaren verzetten zich openlijk tegen de heersende tijdgeest, met een eeuwig lege bankrekening als gevolg. Francois en Sybil bijvoorbeeld.
De helden van De verloren spiegel vormen een ouderwets hecht stel, arm maar eerlijk. Zij blijven elkaar en hun idealen onvoorwaardelijk trouw. Tot een romanesker leven zich aandient en de twijfel begint te knagen. Een puisant rijke courtisane leidt Francois in bekoring en sleept hem mee in een bizarre vaudeville..."

Heerlijk hoe Sagan je meeneemt in deze wereld. De relaties worden scherp beschreven. Liegen en bedriegen wordt bekeken vanuit een gans ander standpunt. Misschien niet het meetst hippe boek, wel een serieuze nadenker. Francoise Sagan schrijft, zoals ik het graag lees ... eenvoudig / vlot / duidelijk / en inspirerend. = Aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten