donderdag 13 december 2012

"Oracle Night" Paul Auster

OrakelnachtEen verhaal in een verhaal in een verhaal...      Paul Auster (1947) schrijft in deze ongelooflijk fantastische roman (2003) over thema's als lot en tijd, maar past in "Orakelnacht" ook verschillende verteltechnieken toe. Het lijkt een onderzoek naar het schrijven, of staat het schrijven in dienst van het verhaal ?
Foto van Paul Auster"Sidney Orr, de hoofdpersoon uit Orakelnacht, is zelf schrijver. Hij heeft zijn beroep een tijd niet kunnen uitoefenen omdat hij erg ziek was. Maar op de dag dat hij in een papierwinel van een Chinese eigenaar een blauw Portugees opschrijfboek koopt, begint hij weer. Het wordt een stormachtig verhaal, hij lijkt er helemaal door in beslag genomen. Ondertussen gaat het slecht met zijn goede vriend John Trausse, ook schrijver en zijn vrouw Grace, die raar reageert de laatste tijd. Hij is echter vooral in de ban van het nieuwe verhaal dat hij gaat schrijven en de vreemde gebeurtenissen die ondertussen voorvallen..."
Auster neemt je mee in zijn fantasie en verhaal. Zelfs de voetnoten groeien uit tot een heus eigen verhaal. Amai, wat heb ik dit boek graag gelezen ! Graag nog van dit.  = aanrader ! .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten