vrijdag 28 december 2012

'Life of Pi' van Ang Lee

Ang Lee, is er na 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' en vooral de ontroerende 'Brokeback Mountain', met 'Life of Pi' helemaal terug. Deze keer met een fantastische fabel. Het is de verfilming van het beroemde boek van Yann Martel. Dit boek is één lange monoloog van een schipbreukeling (Pi) die 227 dagen ronddobberde op zee. En toch heeft Ang lee er iets ongeloofelijks van gemaakt.
Pi, die opgroeit in India, moet gedwongen afscheid nemen van zijn idyllische jeugd. Zijn vader, eigenaar van een dierentuin, besluit te emigreren naar Canada. Tijdens de overtocht worden alle dieren in grote kooien meegenomen op het schip. Wanneer een verwoestende storm toeslaat, kan alleen Pi zich redden in een sloep met een gewonde zebra, een orang-oetan, een hyena en een Bengaalse tijger (Richard Parker). In die microkosmos heerst aanvankelijk de wet van de sterkste. Het duurt niet lang of de hyena valt de zebra aan. Maar natuurlijk is het de tijger die alle andere dieren zal oppeuzelen. De enige prooi die overblijft is Pi. Deze tijger wordt een metafoor, die de kijker zelf kan invullen. Voor Yann Martel heeft de tijger een spirituele dimensie en belichaamt hij de helende, letterlijk levensnoodzakelijke kracht van God.
'Dit is een verhaal dat je zal doen geloven in God'.
Het is een fantastische sprookjesfilm die je even de realiteit van het leven doet vergeten. Misschien dan toch maar in 3-D versie gaan zien met al die beestjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten