woensdag 4 december 2013

'Koffer schaap'

Vandaag gewerkt met de toch niet zo eenvoudige methodiek 'Koffer schaap'. Het is een spel- en vertelpakket voor jonge kinderen rond eigenheid en diversiteit. De familiale context staat centraal.
Dit spelpakket is binnen buurtwerk 't Lampeke vzw (Leuven) ontwikkeld door Lieven Verlinde en Fieke Tak.
Koffer schaap bestaat uit een verzameling poppen van een schapenfamilie (en één koe). De verzameling poppen is zeer divers (klein, groot en in verschillende materialen) zodat de diversiteit letterlijk zichtbaar en voelbaar is. Elke pop wordt gebruikt om met de kinderen te spelen en te praten. Elk schaap heeft een verhaal.
Er is ook een stamboom, die de relatie tussen de schapen visueel maakt en gebruikt kan worden om met de kinderen rond hun eigen context te werken en te spelen.
Ik heb voornamelijk 'grote' gasten in begeleiding en ben nu dus verheugd om terug een gezin te kunnen begeleiden met kleine kinderen. Via deze methodiek wil ik al spelend de familiale context bespreekbaar maken. Niet eenvoudig om ermee van slag te gaan. De poppen vlogen vandaag in het rond en de aandacht was er niet altijd bij. Maar het heeft gewerkt en het is boeiend. Ik merkte vooral dat moeder onrustig werd. Plots krijgt zij veel vragen over haar ouders. Volgende week nieuw verhaal over andere schaap. Ben ook benieuwd hoe de 'afwezige' vader gaat reageren...  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten