zondag 12 januari 2014

'Er ist wieder da' Timur Vermes

Daar is hij weer"Zomer 2011, Adolf Hitler wordt wakker op een verlaten veld in Berlijn. Zonder oorlog, zonder partij, zonder Eva. Hij dwaalt rond in een volstrekt onherkenbare stad en al wie hij aanspreekt denkt dat hij een hilarische, sarcastische imitator is. In die hoedanigheid wordt Hitler een hype en begint hij zesenzestig jaar na zijn vermeende overlijden aan een televisie carrière..."

Deze 'Daar is hij weer' neemt een grappige start, maar hoe verder je in dit verhaal komt, hoe bevreemdender het allemaal wordt. Boeiend om de historische Hitler te volgen in deze hedendaagse wereld. Hilarisch om te lezen hoe Hitler zijn eigen website krijgt, zijn homepage vervolgens 'Führerhoofdkwartier' noemt, en als ringtone Wagners Walkürenritt instelt.

Ook zijn observaties over de hedendaagse Duitse maatschappij en politiek zijn lachwekkend.
Vreemd dat je op een bepaald moment sympathie krijgt voor het hoofdpersonage ... jawel ... Hilter. Toch niet evident om deze man sympathiek te vinden. Dit boek doet zeker ook nadenken over de mogelijkheid van geleidelijke indoctrinatie door één persoon. In onze samenleving zou een persoon als Hilter zo weer aan de macht kunnen komen en we zouden hem nog sympathiek vinden ook.  
Ik vond het leuk om te lezen met een frisse politieke kijk, maar het is niet mijn lievelingsboek geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten