zondag 5 januari 2014

'Generatie X' Douglas Coupland

OmslagfotoIn zijn tijd moet het een hip boek geweest zijn, nu leest het rommelig en zenuwachtig, maar misschien moet je dit boek meer lezen met de jaren '90 in gedachten. 'Generatie X' gaat over de naamloze en verdacht stille generatie die in de jaren zestig werd geboren.  'Alles is al gedaan, doe niks' lijkt hun motto.
Vele dialogen tussen jongen mensen die vaak over niets gaan of op niets uitdraaien. Andere dialogen zijn dan weer wel sterk. Zo zal ik het kortverhaal over de astronaut niet vlug vergeten. Tijdens zijn bezoek hier op aarde en na het eten van een eenvoudig broodje krijgt hij een voedselvergiftiging. Hij valt in slaap en wordt maar één keer per dag wakker. Het kortverhaal begint dan te lijken op een modern 'Doornroosje'. De drie dochters van het huis zorgen om beurten voor deze astronaut en worden keer op keer verliefd op hem. Maar het is slechts de jongste die ingaat op zijn voorstel om terug naar de ruimte te gaan zodat hij kan genezen. De voorwaarde hiervoor is wel dat het meisje zal sterven omdat er maar zuurstof is voor één persoon. Eenmaal in de ruimte zal de astronaut haar terug tot leven brengen. De twee andere zussen zien het ruimteschip nog net vertrekken. Ze weten dat hun zus zal sterven en dat de astronaut gelogen heeft maar toch zeggen ze jaloers te zijn op de keuze van hun zus. Amai ... daar zit wat in ! Weer krijg ik heel veel goesting om samen met een aantal mensen te lezen en te analyseren. Dit is weer zo'n boek. Je kan het gewoon uitlezen, of je kan het boeiend analyseren.
In het boek staan links en rechts aanvullingen en woordverduidelijkingen. De ene al wat origineler dan de andere. Deze vond ik wel goed 'Stop de geschiedenis'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten